(untitled) (ENVIRONMENT. TECHNOLOGY. RESOURCES. Proceedings of the International Scientific and Practical Conference, 1999)
Pēdējo 5-10 gadu laikā Latvijā ievērojamos apjomos dabā tiek uzkrāti koksnes pārstrādes atlikumi, kas rada vides kvalitātes problēmas. Ik gadu Madonas un Gulbenes rajonu teritorijā izgāztuvēs, derīgo izrakteņu ieguves karjeros u.tml. tiek noglabāti 22 tūkst, m3 zāģu skaidu. Madonas rajona teritorijā vien uz 1999.gada l.janvāri darbojās 52 kokapstrādes uzņēmumi.Zāģu skaidu dabiskās trūdēšanas rezultātā ir gaidāms vides piesārņojums ar aromātiskajiem ogļūdeņražiem, fenoliem, ogļūdeņiem, humīnvielām un citiem ķīmiskiem savienojumiem.Laika posmā no 1999. līdz 2001.gadam iecerēts veikt pētījumu Madonas un Gulbenes rajonos zāģu skaidu izgāztuvju ietekmes uz gruntsūdeņu kvalitāti noteikšanai. Mērķis - iegūt zinātniski pamatotu novērtējumu par zāģu skaidu izgāztuvju ietekmi uz vidi, tajā skaitā, uz īpaši jūtīgu dabas sistēmu pazemes ūdeņiem; noteikt nepieciešamo preventīvo pasākumu kompleksu izraisītā piesārņojuma mazināšanai; noteikt kopējo ekoloģisko risku; izstrādāt rekomendācijas izgāztuvju turpmākai apsaimniekošanai; popularizēt mežu resursu saudzīgu izmantošanu un zāģu skaidas kā otrreizēju izejvielu. Zāģu skaidu noglabāšana izgāztuvēs ir galēja nesaimnieciskuma paraugs valsts mērogā.