Troksnis un vibrācija vidē - vides kvalitātes kritēriji (ENVIRONMENT. TECHNOLOGY. RESOURCES. Proceedings of the International Scientific and Practical Conference, 1999)
Vibrācija un troksnis ir vieni no visizplatītākajiem vides fizikālajiem piesārņotājiem, kas rada diskomfortu, īslaicīgus, pārejošus veselības traucējumus, kā arī var izraisīt vai veicināt dažāda veida saslimšanas, kuras atsevišķos gadījumos noved pie invaliditātes (vājdzirdība, kurlums, vibrācijas slimības IV stadija u.c.). Tiek pat uzskatīts, ka troksnis ir viena no vislielākajām mūsu gadsimta nelaimēm un viens no galvenajiem stresa izraisītājiem.Ar trokšņa un vibrācijas problēmām ir jāsastopas gan sadzīvē, gan arī darba vidē. Transporta kustība pilsētās un kokapstrādes rūpniecība, diskotēkas un tekstilrūpniecība, lidostas un ģimeniskas ķildas, dzērāju klaigāšana, skaļa mūzika daudzdzīvokļu namos - tas viss ir paaugstināta trokšņa un vibrāciju cēlonis. Ir zināms, ka apmēram 15% no visā pasaulē nodarbinātajiem ir pakļauti trokšņa kaitīgajai ietekmei. Latvijā no ik gadus pirmreizēji reģistrētajām arodslimībām aptuveni 15 līdz 30% ir dzirdes orgāna saslimšanas un apmēram tikpat daudz tiek diagnosticētas kā vibrācijas slimība. Patiesībā šo saslimšanu skaits ir lielāks, jo jāņem vērā, ka mūsu valstī vēl nav sakārtots arodekspertīzes reģistra darbs.