DAŽI DIELEKTRISKĀS CAURLAIDĪBAS PĒTĪJUMU ASPEKTI GUMIJAS MĀKSLĪGĀS NOVECOŠANAS PROCESOS (ENVIRONMENT. TECHNOLOGY. RESOURCES. Proceedings of the International Scientific and Practical Conference, 1999)
Gumija ekspluatācijas laikā ir pakļauta ilgstošai dabiskai novecošanai, kuras rezultātā izmainās gumijas struktūra, pasliktinās elastīgās īpašības un mehāniskā izturība. Konstruktoram ir nepieciešams zināt, cik ilgi konkrētais gumijas izstrādājums dotajos apstākļos spēs kalpot. To var prognozēt uz paātrināto eksperimentu pamata. Šie eksperimenti ir saistīti ar gumijas mākslīgo novecošanu, kad pētāmajam paraugam papildus tiek pievadīta enerģija, iedarbojoties uz to ar temperatūras lauku, radiāciju, ķīmiski aktīvām vielām, vibrācijām vai kā citādi. Mākslīgajā novecošanā straujāk izmainās gumiju raksturojošie parametri un īsākā laikā sasniedz savas kritiskās vērtības, pie kurām gumijas izstrādājums vairs nav lietojams. Dotajā darbā kā viens no šādiem parametriem ir izvēlēta dielektriskā caurlaidība, mākslīgā novecošana tiek veikta paaugstinātā temperatūrā.