APPLIED RESEARCH IN THE ASPECTS OF LANDSCAPE OPTIMIZATION AND ORNAMENTAL PLANTS ACCLIMATIZATION AT THE FACULTY OF LANDSCAPING OF KAUNAS COLLEGE (ENVIRONMENT. TECHNOLOGY. RESOURCES. Proceedings of the International Scientific and Practical Conference, 2015)
Urbanizuota aplinka, jos fizinių komponentų kokybė šiuolaikinei visuomenei yra ypač svarbi, nes vis daugiau gyventojų telkiasi miestuose. Ji, be plataus spektro ekologinių reiškinių, veikia ir visuomenę. Beatodairiškas gamtinės aplinkos urbanizavimas, intensyvus naudojimas ir tarša yra viena pagrindinių šiandienos problemų. Miestų ţaliųjų plotų sistemų kūrimas, svarbus tiek urbanizuotos aplinkos optimizavimo, tiek gamtos vertybių išsaugojimo urbanizuotoje aplinkoje aspektu. Urbanizacijos procesai agresyviai skverbiasi į miestų skverus, parkus, gėlynus, todėl svarbus tampa konteinerinis ţeldinimas. Jam naudojami vienmečiai, daugiamečiai lauko ir kambariniai (vazoniniai) augalai. Straipsnyje nagrinėjami Kauno Kolegijos, kraštotvarkos fakultete Ţeldinių ir agrotechnologijų katedroje 2004 - 2008 metais atlikti taikomieji moksliniai tyrimai: „Dekoratyviųjų ir sodo augalų sortimento, technologijų ir aplinkos optimizavimas“. Introdukcijos ir aklimatizacijos aspektu nagrinėtos šios temos: „Lauko gėlių sortimento ir išplitimo kaitos analizė Lietuvos miestų bendrojo naudojimo ţeldynuose” ir „Kambarinių gėlių sortimento kaita Lietuvoje”.